Zelfstandig bakker worden
 

Zelfstandig bakker worden

Zelfstandig bakker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.900,-
vacatures
2
 

Wat doet een zelfstandig bakker?

Als zelfstandig bakker of ondernemer bakkerij run je je eigen bakkerij en ben je feitelijk een zelfstandig ondernemer. Je bent verantwoordelijk voor de bakkerij, de winkel en het administratieve gedeelte. Afhankelijk van de grootte van je onderneming voer je zelf ook veel uitvoerende werkzaamheden uit. Zoals het bereiden van brood en gebak, het helpen van klanten in de winkel en de administratie en marketing. Je zult niet snel een vacature vinden voor een zelfstandig bakker. Als je zelfstandig bakker wilt worden, kun je drie dingen doen. Ergens in dienst treden als bakker en later de bakkerij overnemen, een eigen bakkerij beginnen of meteen een bakkerij overnemen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van zelfstandig bakker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van zelfstandig bakker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is zelfstandig bakker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van zelfstandig bakker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een zelfstandig bakker bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een zelfstandig bakker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een zelfstandig bakker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 30.900,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een zelfstandig bakker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend zelfstandig bakker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen zelfstandig bakker

Zelfstandig bakker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor zelfstandig bakker.

Vacatures zelfstandig bakker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als zelfstandig bakker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is zelfstandig bakker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.