Zelfstandig hovenier worden
 

Zelfstandig hovenier worden

Zelfstandig hovenier worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
35%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.090,-
vacatures
21
 

Wat doet een zelfstandig hovenier?

Een zelfstandig hovenier is verantwoordelijk voor het (laten) verzorgen of onderhouden van terreinen als parken, plantsoenen, bossen, natuurterreinen, recreatieterreinen en tuinen. Deze werkzaamheden laat je verrichten met behulp van hand- of elektrisch gereedschap. Taken kunnen ook bestaan uit tuinontwerp en tuinaanleg en/of samenwerken met bijvoorbeeld een landschapsarchitect of aannemer. Verricht zelf ook vaak uitvoerende werkzaamheden, zoals het leggen van graszoden, grasmaaien, snoeien, beplanten, irrigeren, bemesten, graven, harken, het installeren van sprinklers en het plaatsen van panelen van gemetselde muren. Werk je voor een bedrijf maar ben je wel verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van he groen, dan heet je een opzichter of uitvoerder van de groene ruimte of manager natuur en recreatie.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van zelfstandig hovenier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van zelfstandig hovenier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is zelfstandig hovenier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van zelfstandig hovenier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een zelfstandig hovenier bedraagt 35%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een zelfstandig hovenier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een zelfstandig hovenier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 30.090,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een zelfstandig hovenier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend zelfstandig hovenier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen zelfstandig hovenier

Zelfstandig hovenier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor zelfstandig hovenier.

Vacatures zelfstandig hovenier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als zelfstandig hovenier? Bekijk hieronder de vacatures.


Is zelfstandig hovenier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.