Econometrist worden
 

Econometrist worden

Econometrist worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een econometrist?

Het beroep van een econometrist is eigenlijk een combinatie van een econoom en big data analist. Een econometrist wordt ook wel eens een wiskundige econoom genoemd. Een econometrist doet uitspraken op basis van kwantitatief onderzoek. Dat is onderzoek dat uitgedrukt wordt in getallen en geeft dus een cijfermatig inzicht. Een econometrist doet zijn of haar onderzoek op basis van economische modellen of heeft als doel om de economie van bijvoorbeeld een land, samenleving, branche of bedrijf te onderzoeken, in kaart te brengen met als doel om voorspellingen te doen en mede op basis daarvan beleid te maken of (management)beslissingen te nemen.

Hoe word ik een econometrist?

Om econometrist zal je een academische studie econometrie moeten volgen. Om een studie econometrie te kunnen volgen dien je goed te zijn in exacte vakken als wiskunde. Na je studie zal je waarschijnlijk snel aan de slag kunnen. Er is veel vraag naar econometristen die in staat zijn om grote hoeveelheden data te analyseren en te duiden. Bijvoorbeeld als data analist, marktonderzoeker, actuaris en beleidsmedewerker. Na je studie econometrie kun je bijvoorbeeld gaan werken bij grote financiële bedrijven (zoals banken en verzekeraars), consultants of bij de rijksoverheid.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van econometrist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van econometrist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is econometrist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van econometrist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een econometrist bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een econometrist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een econometrist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een econometrist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend econometrist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen econometrist

Econometrist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor econometrist.

Vacatures econometrist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als econometrist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is econometrist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.