Asbestsaneerder worden
 

Asbestsaneerder worden

Asbestsaneerder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
53%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
13
 

Wat doet een asbestsaneerder?

Als asbestsaneerder of asbestverwijderaar ben je een gespecialiseerd of industrieel schoonmaker die zich heeft toegelegd op het verwijderen van asbest. Asbest is als bouwmateriaal vanaf de tweede wereldoorlog tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw veel toegepast. Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, brandwerend materiaal of als dakbedekking. Nu blijkt dat het inademen van asbestdeeltjes zeer gevaarlijk en zelfs kankerverwekkend is. Bij verbouwingen of sloop van gebouwen waarin asbest is verwerkt, dient het asbest op een deskundige en veilige wijze verwijderd te worden. Er gelden strenge voorschriften voor het verwijderen van asbest. Als asbestsaneerder dien je meestal te beschikken over een relevante opleiding. Zoals een diploma Deskundig Asbest Verwijderen (DAV) of diploma Deskundig Toezichthouder Asbestverwijderaar (DTA). Bij het verwijderen van asbest draag je over het algemeen beschermende kleding en maskers om te voorkomen dat in aanraking komt met asbest en/of asbest inademt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van asbestsaneerder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van asbestsaneerder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is asbestsaneerder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van asbestsaneerder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een asbestsaneerder bedraagt 53%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een asbestsaneerder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een asbestsaneerder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een asbestsaneerder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend asbestsaneerder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen asbestsaneerder

Asbestsaneerder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor asbestsaneerder.

Vacatures asbestsaneerder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als asbestsaneerder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is asbestsaneerder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.