Assemblagemonteur worden
 

Assemblagemonteur worden

Assemblagemonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
93%
gemiddeld jaarsalaris
€ 29.026,-
vacatures
383
 

Wat doet een assemblagemonteur?

Assembleren is het samenvoegen van onderdelen met als doel een werkzaam geheel te krijgen. Als assemblagemonteur ben je verantwoordelijk voor de assemblage van vaak elektrotechnische installaties en apparaten. Je werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het assembleren van onderdelen tot halffabricaten en eindproducten aan de hand van relevante documentatie. Tevens ben je vaak verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van het proces en meld je afwijkingen in type en aantallen van de geleverde onderdelen. In je werk hanteer je de juiste tekeningen, testprotocollen en meetmiddelen. Je zorgt ervoor dat je je werkzaamheden en gebruikte onderdelen juist en volledig registreert en geeft op tijd aan wanneer de voorraad van artikelen onder niveau raakt. Een assemblagemonteur wordt soms ook een assemblagemedewerker of assembleur genoemd.

Hoe word ik een assemblagemonteur?

Voor het werk van een assemblagemonteur wordt in vacatures vaak gevraagd om iemand met een afgeronde mbo-opleiding in de richting van mechatronica, werktuigbouwkunde of een andere technische opleiding. Maar soms is aantoonbare ervaring in een technische productieomgeving ook voldoende.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van assemblagemonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van assemblagemonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is assemblagemonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van assemblagemonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een assemblagemonteur bedraagt 93%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een assemblagemonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een assemblagemonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 29.026,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een assemblagemonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend assemblagemonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen assemblagemonteur

Assemblagemonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor assemblagemonteur.

Vacatures assemblagemonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als assemblagemonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is assemblagemonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.