HR medewerker worden
 

HR medewerker worden

HR medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
90%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.024,-
vacatures
279
 

Wat doet een hr medewerker?

Een HR medewerker of human resource management (HRM) medewerker is verantwoordelijk voor het verzamelen en bijhouden van personeelsgegevens. Werkzaamheden bestaan onder andere uit het opslaan van data voor iedere werknemer, zoals adres, wekelijks salaris, absenties, verkoop- of productiecijfers, verslagen van supervisors en datum en reden van beëindiging. Kan eventueel rapporten voorbereiden voor het werknemersbestand, bestanden archiveren of dossiers van werknemers opzoeken en informatie geven aan gemachtigde personen. Een HR medewerker wordt ook een assistent personeelsbeleid genoemd. Als HRM medewerker ben je vaak de rechterhand van de HR manager.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hr medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hr medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hr medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hr medewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hr medewerker bedraagt 90%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een hr medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hr medewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.024,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hr medewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hr medewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een HR medewerker € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor HR medewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen hr medewerker

HR medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hr medewerker.

Vacatures hr medewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hr medewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hr medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.