Barista worden
 

Barista worden

Barista worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
96%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.255,-
vacatures
120
 

Wat doet een barista?

Een barista is iemand die een espressomachine bedient en gespecialiseerd is in het maken van espresso’s of op espresso’s gebaseerde hete dranken. Zoals een cappuccino, koffie verkeerd of een caffee latte. Barista is een Italiaans woord en betekent barman of barvrouw. Naast (speciale) koffie maakt een barista doorgaans ook andere dranken klaar en serveert deze uit. Afhankelijk van je werkplek moet je soms ook eten serveren aan klanten zoals gebak of broodjes. Waar werkt een barista? De geëigende werkplekken voor een barista zijn een café, restaurant of andere eetgelegenheid. Als barista kun je tegenwoordig ook aan de slag bij kantoren. Denk hierbij aan bedrijven, overheidsinstellingen of grote multinationals met een eigen restaurant of zelfs een barista bar. Opleiding tot barista. Om aan de slag te gaan als barista heb je tegenwoordig genoeg keuze uit verschillende opleidingen. Tijdens deze trainingen leer je de juiste technieken en maak je de nodige productkennis eigen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van barista bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van barista. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is barista misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van barista verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een barista bedraagt 96%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een barista binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een barista?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.255,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een barista met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend barista. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een barista over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een barista € 24.000. Dat is afgerond bruto € 2.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.700 per maand en ongeveer € 2.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor barista’s met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen barista

Barista worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor barista.

Vacatures barista

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als barista? Bekijk hieronder de vacatures.


Is barista niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.