Belastingadviseur worden
 

Belastingadviseur worden

Belastingadviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
99%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.900,-
vacatures
88
 

Wat doet een belastingadviseur?

Een belastingadviseur of belastingconsulent wordt ook vaak een fiscaal jurist of fiscalist genoemd. Als specialist op het gebied van belastingen help je bedrijven en particulieren en verzorg je ook vaak hun belastingaangifte. De taak van de belastingadviseur is om er voor te zorgen dat de klant op tijd betaalt, niet te veel betaalt en zich aan de regels houdt. Indien een belastingadviseur bij een bedrijf werkt, als intern adviseur, spreek je van een bedrijfsfiscalist. Een belastingadviseur heeft doorgaans een fiscaal-juridische of fiscaal-economische achtergrond en werkt vaak samen met accountants of advocaten.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van belastingadviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van belastingadviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is belastingadviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van belastingadviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een belastingadviseur bedraagt 99%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een belastingadviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een belastingadviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.900,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een belastingadviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend belastingadviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een belastingadviseur over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een belastingadviseur € 49.200. Dat is afgerond bruto € 4.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 3.500 per maand tot ongeveer € 4.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor belastingadviseurs met een speciale of veel werkervaring.Opleidingen en cursussen belastingadviseur

Belastingadviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor belastingadviseur.

Vacatures belastingadviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als belastingadviseur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is belastingadviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.