Fiscalist worden
 

Fiscalist worden

Fiscalist worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
99%
gemiddeld jaarsalaris
€ 52.986,-
vacatures
196
 

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist is eigenlijk een belastingadviseur. In de praktijk kun je wel een onderscheid maken tussen deze twee beroepen. Zoals het woord belastingadviseur al aangeeft helpt deze een organisatie bij het doen van de belastingaangifte. Een fiscalist wordt vaak meer gezien als iemand die meedenkt in het doen van een aangifte en vanuit de fiscale wetgeving constant op zoek is naar de meest optimale constructies zodat een organisatie minder belasting hoeft te betalen. Binnen grotere belastingadvieskantoren zijn de fiscalisten hier vaak helemaal voor vrijgemaakt en worden ze soms ook een business controller genoemd. Het dagelijkse en meer uitvoerende werk op het gebied van belastingaangifte wordt dan door anderen gedaan. Fiscalisten zijn vaak ook sparringpartners voor de directie of het management van een organisatie. In die rol geven fiscalisten bijvoorbeeld advies of doen suggesties voor het opzetten van een andere constructie zodat er minder belasting hoeft te worden betaald. Maar ze denken bijvoorbeeld ook mee over het laten participeren van werknemers in een BV, optimale pensioenconstructies, fusies en overnames of het financieren van eigen huis of BV. Fiscalisten werken veel samen met notarissen, bedrijfsjuristen, advocaten en accountants.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van fiscalist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van fiscalist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is fiscalist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van fiscalist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een fiscalist bedraagt 99%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een fiscalist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een fiscalist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 52.986,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een fiscalist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend fiscalist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen fiscalist

Fiscalist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor fiscalist.

Vacatures fiscalist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als fiscalist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is fiscalist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.