Burgemeester worden
 

Burgemeester worden

Burgemeester worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 62.541,-
vacatures
16
 

Wat doet een burgemeester?

Een kind zal zeggen dat de burgemeester de baas van de gemeente is. In Nederland is dat echter de gemeenteraad. De burgemeester heeft wel een belangrijke functie en is het gezicht van de gemeente. De meeste inwoners van een gemeente zullen wel de burgemeester bij naam kennen en niet de wethouders (schepenen in Vlaanderen) of gemeenteraadsleden. De burgemeester heeft vooral veel bevoegdheden op het gebied van orde en veiligheid. Als burgemeester moet je goed kunnen opkomen voor de belangen van een gemeente. Burgemeester schrijf je overigens zonder ‘r’ achter ‘burge’. Veel mensen zullen burgermeester met de letter r schrijven omdat ze denken dat het een samenvoeging is van de woorden burger en meester. Maar het woord burgemeester is samengesteld uit de Middelnederlandse woorden burch [= stad] en meester. Het eerste lid is dus afkomstig van het woord burch/burg en niet van het woord burger.

Hoe word je burgemeester?

Vrijwel alle burgemeesters zijn jarenlang lid van een politieke partij en actief geweest als politicus. Daarnaast ben je voor een gemeente vooral interessant als je een goed netwerk hebt en dus veel voor een gemeente kan betekenen. Er bestaat geen opleiding tot burgemeester en er zijn ook geen vacatures op vacaturesites voor de positie van burgemeester. Het proces van het benoemen van een burgemeester is een lange procedure. Als een gemeente en burgmeester nodig heeft kan je hiervoor solliciteren. Vaker komt het voor dat je door politici uit de betreffende gemeente benaderd wordt om te solliciteren. Uit de lijst met kandidaten selecteert de gemeenteraad de beste kandidaat en beveelt deze dan aan. De Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ('de Kroon') benoemt dan deze kandidaat. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van burgemeester bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van burgemeester. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is burgemeester misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van burgemeester verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een burgemeester bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een burgemeester binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een burgemeester?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 62.541,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een burgemeester met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend burgemeester. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen burgemeester

Burgemeester worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor burgemeester.


Is burgemeester niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.