Financial controller worden
 

Financial controller worden

Financial controller worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
7%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.799,-
vacatures
230
 

Wat doet een financial controller?

Wat doet een financial controller? De financial controller is de controller binnen een organisatie die vooral gericht is op compliance. Dat is kort gezegd de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van financiën. Doordat overheden en financiële toezichthouders (steeds meer) regels opleggen is de positie van een financial controller steeds belangrijker geworden. Een financial controller kijkt dan ook meer naar achteren en houdt zich voornamelijk bezig met statutaire financiële rapportages en de algemene financiële resultaten. Een business controller bekijkt de organisatie meer door een toekomstgerichte bril en adviseert hierover.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van financial controller bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van financial controller. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is financial controller misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van financial controller verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een financial controller bedraagt 7%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een financial controller binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een financial controller?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.799,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een financial controller met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend financial controller. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een financial controller € 50.000. Dat is bruto € 4.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.600 per maand en ongeveer € 4.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor financial controllers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen financial controller

Financial controller worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor financial controller.

Vacatures financial controller

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als financial controller? Bekijk hieronder de vacatures.


Is financial controller niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.