Conducteur worden
 

Conducteur worden

Conducteur worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
75%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.107,-
vacatures
31
 

Wat doet een conducteur?

De conducteur of conductrice is in het openbaar vervoer verantwoordelijk voor het controleren van de vervoersbewijzen. Maar daarnaast is een conducteur ook het aanspreekpunt voor passagiers op het gebied van routeinformatie en let hij of zij op de orde en een veilig verloop van de reis. Je beantwoordt je vragen in de trein (tram of bus) en buiten op het perron of opstaplaats. Je zorgt soms voor omroepberichten en informeert reizigers over overstapmogelijkheden. Bij calamiteiten of onveilige situaties schakel je met collega’s of ordediensten zoals de politie. Een conducteur werkt op een trein, bus, of tram. Een conducteur wordt soms ook wel een gastvrouw of gastheer op een tram of bus genoemd. In treinen wordt deze benaming niet gebruikt. De conducteur die andere conducteurs aanstuurt of in zijn/haar eentje verantwoordelijk is, wordt een hoofdconducteur genoemd. In Nederland en België werk je als conducteur in dienst van de spoorwegen. Op treinen en bussen werk je in dienst van een gemeente of (regionale) vervoersmaatschappij. Maar je kunt ook in dienst zijn van een beveiligingsbedrijf die mensen detacheert als conducteur, beveiligergastvrouw of gastheer.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van conducteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van conducteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is conducteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van conducteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een conducteur bedraagt 75%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een conducteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een conducteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.107,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een conducteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend conducteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen conducteur

Conducteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor conducteur.

Vacatures conducteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als conducteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is conducteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Ambulancechauffeur
 2. Mondhygiënist
 3. Thuishulp
 4. Huishoudelijke hulp
 5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.