Beveiliger worden
 

Beveiliger worden

Beveiliger worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
84%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.745,-
vacatures
135
 

Wat doet een beveiliger?

Als beveiliger of medewerker beveiliging bestaan je werkzaamheden vaak uit het bewaken, patrouilleren of in de gaten houden van ruimtes of gebieden om diefstal, geweld of overtredingen te voorkomen. Bij de beveiliging kan er gebruik worden gemaakt van waakhonden, röntgenapparatuur en metaaldetectoren. Sommige beveiligers worden specifiek geworven voor het toezichthouden bij bepaalde activiteiten of locaties. Zoals evenementen, festivals, uitgaansgelegenheden en winkels. Ze heten dan een evenementenbeveiliger, horecabeveiliger, portier, uitsmijter, medewerker toezicht en veiligheid of winkelbeveiliger. Een beveiliger die bij bepaalde strafbare feiten mag ingrijpen heet een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Beveiliger worden? Voor veel functies als beveiliger wordt een opleiding beveiliger op mbo-niveau gevraagd. Deze opleidingen kun je volgen via het reguliere mbo-onderwijs of bijvoorbeeld via online aanbieders van erkende opleidingen tot beveiliger. Na een opleiding tot beveiliger is het aanbod aan werk vrij groot en divers. Waar kun je werken als beveiliger? De meeste beveiligers zijn in dienst van een beveiligingsorganisatie. Deze organisaties zorgen voor de veiligheid, bereikbaarheid en gastvrijheid van personen en bedrijven.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van beveiliger bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van beveiliger. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is beveiliger misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van beveiliger verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een beveiliger bedraagt 84%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een beveiliger binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een beveiliger?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.745,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een beveiliger met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend beveiliger. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een beveiliger over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een beveiliger € 25.000. Dat is afgerond bruto € 2.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.800 per maand en ongeveer € 2.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor beveiligers met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen beveiliger

Beveiliger worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor beveiliger.

Vacatures beveiliger

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als beveiliger? Bekijk hieronder de vacatures.


Is beveiliger niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.