Gastvrouw of gastheer worden
 

Gastvrouw of gastheer worden

Gastvrouw of gastheer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
97%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.973,-
vacatures
466
 

Wat doet een gastvrouw of gastheer?

Als gastvrouw of gastheer ben je het visitekaartje van een bedrijf of organisatie. Je maakt makkelijk contact en zorgt voor sfeer en laat mensen zich welkom voelen. Klanten of bezoekers melden zich bij jou (aan de balie) of jij stapt op hun af. Je zorgt ervoor dat ze geholpen worden en verwijst ze naar hun afspraak (indien ze deze hebben gemaakt), kamer (in een hotel) of locatie. Als gastheer of gastvrouw kun je bijvoorbeeld werken bij kantoren van bedrijven of organisaties, evenementen, hotels en toeristische bestemmingen. Vaak heb je ook diverse administratieve taken zoals het verwerken van gegevens in een computersysteem. Bijvoorbeeld het reserveren van een kamer, vastleggen van een afspraak of klacht of het aannemen van inkomende telefoontjes. Als gastvrouw/-heer streef je naar een optimale klanttevredenheid. Een gastvrouw of gastheer wordt ook vaak een receptionist of hostess genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van gastvrouw of gastheer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van gastvrouw of gastheer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is gastvrouw of gastheer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van gastvrouw of gastheer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een gastvrouw of gastheer bedraagt 97%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een gastvrouw of gastheer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een gastvrouw of gastheer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.973,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een gastvrouw of gastheer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend gastvrouw of gastheer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een gastvrouw of gastheer over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een gastvrouw of gastheer € 23.000. Dat is afgerond bruto € 1.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.600 per maand en ongeveer € 2.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor gastvrouwen of gastheren met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen gastvrouw of gastheer

Gastvrouw of gastheer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor gastvrouw of gastheer.

Vacatures gastvrouw of gastheer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als gastvrouw of gastheer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is gastvrouw of gastheer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.