Controller worden
 

Controller worden

Controller worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
7%
gemiddeld jaarsalaris
€ 48.577,-
vacatures
458
 

Wat doet een controller?

De controller bekijkt of een organisatie efficiënt en effectief opereert en adviseert de leiding hierover. Bij efficiency en effectiviteit wordt er altijd gekeken naar de inzet van middelen (geld) en de effectiviteit hiervan en of het efficiënter kan. De controller is dan ook een bedrijfseconomisch expert. Als controller ondersteun je de directie en het management bij het besturen en beheersen van de organisatie. Soms is de controller zelf lid van het management en heet dan een CFO of financieel directeur. Als controller ben je diegene die de financiële cijfers en prestaties van een bedrijf of organisatieonderdeel bewaakt en interpreteert. Op basis van deze cijfers doe je voorstellen voor nieuw beleid en geef je adviezen. Bij  grote organisaties heb je vaak meerdere controllers en zelfs gespecialiseerde controllers. Zoals een financial controller en een business controller.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van controller bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van controller. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is controller misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van controller verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een controller bedraagt 7%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een controller binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een controller?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 48.577,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een controller met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend controller. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een controller € 45.000. Dat is bruto € 3.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.200 per maand en ongeveer € 4.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor controllers met veel werkervaring. Controllers bij grote organisaties hebben vaak een bepaalde specialisatie en verdienen dan over het algemeen ook weer meer salaris.Opleidingen en cursussen controller

Controller worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor controller.

Vacatures controller

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als controller? Bekijk hieronder de vacatures.


Is controller niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.