Financieel directeur worden
 

Financieel directeur worden

Financieel directeur worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.331,-
vacatures
28
 

Wat doet een financieel directeur?

Een financieel directeur, financieel bestuurder of CFO (Chief Financial Officer) is binnen het bestuur van een organisatie of bedrijf verantwoordelijk voor de financiën. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vaststellen en formuleren van financieel beleid en algemene leiding geven aan ondergeschikte bestuurders of staf zoals business controllers, riskmanagers en financieel analisten. Als er binnen en een organisatie de financieel directeur een CFO wordt genoemd, is er vaak ook een CEO (chief executive officer) en soms ook een CTO (chief technical officer).

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van financieel directeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van financieel directeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is financieel directeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van financieel directeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een financieel directeur bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een financieel directeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een financieel directeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.331,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een financieel directeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend financieel directeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen financieel directeur

Financieel directeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor financieel directeur.

Vacatures financieel directeur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als financieel directeur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is financieel directeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.