Creative Director worden
 

Creative Director worden

Creative Director worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een creative director?

De creative director is de creatief directeur van een reclamebureau. Een creative director geeft leiding aan de creatieve afdeling van een reclamebureau en is verantwoordelijk voor de creatieve vertaling van de reclamewensen van een klant naar een reclamecampagne. In de serie Mad Men is de hoofdpersoon Don Draper een goed voorbeeld van een creative director. Als creative director is hij het aanspreekpunt voor de klant en zet hij de creatieve lijnen uit voor de te maken campagnes. De art director is vervolgens verantwoordelijk voor de invulling en uitwerking van de daadwerkelijke reclamecampagne. Een art director en creative director worden vaak door elkaar gehaald. Maar er is een duidelijk verschil in werkzaamheden en hiërarchie. De creative director stuurt de art director als onderdeel van een creatief team aan en de art director zorgt er voor dat de ideeën voor een reclame omgezet worden in beeld en/of geluid. De werkzaamheden van een creative director bestaan onder andere uit het leiden en stimuleren van het creatieve team (art directors en copywriters), beoordelen en selecteren van personeel, ontwikkelen van en adviseren over reclamecampagnes, analyseren van gegevens, opstellen van marketingplannen en overleggen met opdrachtgevers.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van creative director bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van creative director. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is creative director misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van creative director verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een creative director bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een creative director binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een creative director?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een creative director met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend creative director. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen creative director

Creative Director worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor creative director.

Vacatures creative director

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als creative director? Bekijk hieronder de vacatures.


Is creative director niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.