Deurwaarder worden
 

Deurwaarder worden

Deurwaarder worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
36%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.460,-
vacatures
4
 

Wat doet een deurwaarder?

Wil jij deurwaarder worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor deurwaarders. Maar wat doet een deurwaarder eigenlijk? Een deurwaarder heet officieel een gerechtsdeurwaarder. Werken als deurwaarder betekent dat je bij mensen op bezoek gaat met meestal een nare mededeling. Je vertelt hen dat ze voor de rechter moeten verschijnen, nog moeten betalen (openstaande rekening of schuld) of dat je beslag op spullen komt leggen. Wat wil zeggen dat diegene die moet betalen zijn of haar spullen, waar beslag is opgelegd, kwijt is totdat de schulden zijn betaald. Waar werkt een deurwaarder? Een deurwaarder is iemand die gerechtigd is om namens de rechter op te treden. Maar een deurwaarder is geen ambtenaar die in dienst is van de overheid. Als deurwaarder ben je zelfstandig of werk je bij bijvoorbeeld een incassobureau. Deurwaarder worden? Om gerechtsdeurwaarder te kunnen worden dien je de Hbo-opleiding kandidaat gerechtsdeurwaarder te hebben gevolgd. Veel werk van een deurwaarder wordt ook gedaan door zogenaamde incassomedewerkers. Zij proberen eerst door middel van overleg en overreding mensen over te halen hun schulden te laten betalen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van deurwaarder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van deurwaarder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is deurwaarder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van deurwaarder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een deurwaarder bedraagt 36%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een deurwaarder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een deurwaarder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.460,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een deurwaarder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend deurwaarder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen deurwaarder

Deurwaarder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor deurwaarder.

Vacatures deurwaarder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als deurwaarder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is deurwaarder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.