Dierenartsassistent worden
 

Dierenartsassistent worden

Dierenartsassistent worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
86%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.800,-
vacatures
5
 

Wat doet een dierenartsassistent?

Wil jij dierenartsassistent worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor dierenartsassistenten. Maar wat doet een dierenartsassistent eigenlijk? Als dierenartsassistent help je de dierenarts in een dierenartspraktijk of dierenkliniek. De werkzaamheden zijn over het algemeen zeer divers. In een dierenartspraktijk heet je vaak klanten welkom en beman je soms de receptie.  Taken kunnen daarnaast bestaan uit het voeren van dieren, water geven en onderzoeken op tekenen van ziekte of letsel. Kooien en werkruimtes schoonmaken en desinfecteren en laboratorium- en chirurgische apparatuur steriliseren. Als dierenartsassistent heb je een ‘paraveterinaire bevoegdheid’. Dat betekent dat je onder toezicht van de dierenarts medische handelingen mag doen, zoals het maken van röntgenfoto’s, het geven van medicijnen en het zorgen voor de narcose.  Een dierenartsassistent wordt soms aangeduid als dierenartsassistent paraveterinair. Je kunt ook als proefdierenverzorger werkzaam zijn in een dierenlaboratorium waarbij je onderzoekers of artsen helpt bij het verzorgen van proefdieren.

Wat is het verschil tussen een dierenartsassistent en een paraveterinair?

Een dierenartsassistente zonder paraveterinaire bevoegdheid is meestal een baliemedewerker en is niet wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren zoals het toedienen van injecties of het onderzoeken van een dier. Een paraveterinair mag dit wel. Een diagnose stellen mag weer niet, dit mag alleen de dierenarts.

Hoe word ik een dierenartsassistent?

Wil je dierenartsassistent worden? Hiervoor zijn speciale opleidingen op mbo-niveau die opleiden tot een gediplomeerd dierenartsassistent.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van dierenartsassistent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van dierenartsassistent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is dierenartsassistent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van dierenartsassistent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een dierenartsassistent bedraagt 86%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een dierenartsassistent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een dierenartsassistent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.800,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een dierenartsassistent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend dierenartsassistent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen dierenartsassistent

Dierenartsassistent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor dierenartsassistent.

Vacatures dierenartsassistent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als dierenartsassistent? Bekijk hieronder de vacatures.


Is dierenartsassistent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Ambulancechauffeur
 2. Mondhygiënist
 3. Thuishulp
 4. Huishoudelijke hulp
 5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.