DJ worden
 

DJ worden

DJ worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
10%
gemiddeld jaarsalaris
€ 16.200,-
vacatures
25
 

Wat doet een dj?

Wil jij DJ worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor DJ’s. Maar hoe zou je het werk van een DJ eigenlijk omschrijven? DJ is een afkorting van het Engelse woord Disc Jockey. Letterlijk zou je het kunnen vertalen als iemand die de schijven berijdt. In plaats van iemand die op de paarden rijdt. Met schijven worden dan platen (LP’s) bedoeld. Want de eerste discjockeys lieten muziek horen door muziekplaten af te spelen. Tegenwoordige maken de meeste DJ’s gebruik van digitale apparatuur. De rol van discjockey is onveranderd. Als DJ ben je vooral een entertainer. Je voelt de sfeer goed aan, enthousiasmeert mensen en zorgt ervoor de juiste muziek wordt gespeeld. Sommige DJ’s verzorgen de muziek naast hun werk als barmedewerker. Sommige DJ’s laten zich vooral inhuren voor feesten en partijen zoals bruiloften en schoolfeesten. Hun rol is dan vooral om de muziek te draaien waar de gasten blij van worden. Maar er zijn natuurlijk ook DJ’s die ingehuurd worden omdat ze gespecialiseerd zijn in een bepaald soort muziek of omdat ze eigen tracks en muziek maken. In dat laatste geval ben je naast DJ ook je eigen (muziek)producer. De meeste DJ’s zijn zelfstandig en laten zich inhuren. Sommige DJ’s kunnen leven van dit werk. De meeste DJ’s doen het werk naast hun studie of een ander beroep. Maar er zijn ook DJ’s, zoals DJ Tiesto en Martin Garrixx, die er wel van kunnen rondkomen en zelfs wereldberoemd en erg rijk zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van dj bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van dj. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is dj misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van dj verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een dj bedraagt 10%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een dj binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een dj?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 16.200,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een dj met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend dj. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen dj

DJ worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor dj.

Vacatures dj

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als dj? Bekijk hieronder de vacatures.


Is dj niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.