Energie adviseur worden
 

Energie adviseur worden

Energie adviseur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
23%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.600,-
vacatures
12
 

Wat doet een energie adviseur?

Een energie adviseur houdt zich bezig met het evalueren van energieverbruik van gebouwen, systemen in gebouwen en processystemen en adviseert hierover. Als technisch consultant op het gebied van duurzaamheid draag je de verantwoordelijkheid voor het beantwoorden van energievraagstukken bij diverse opdrachtgevers of ben je in dienst van een grote organisatie met veel vastgoed (gebouwen in eigen beheer). De werkzaamheden van een energie adviseur kunnen bestaan uit het uitvoeren van energiebesparingsonderzoeken en hierover  adviseren. Analyseren energieverbruik en opstellen monitoringrapportages met bijbehorend advies. Opstellen exploitatiekostenberekeningen bij toepassing van duurzame technieken. Uitvoeren haalbaarheidsstudies duurzame technieken. Beheren en meedenken in doorontwikkeling monitoringsoftware en testen aanpassingen in software. Een energie adviseur wordt soms ook een adviseur duurzaamheid of energie auditor genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van energie adviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van energie adviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is energie adviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van energie adviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een energie adviseur bedraagt 23%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een energie adviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een energie adviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een energie adviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend energie adviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen energie adviseur

Energie adviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor energie adviseur.


Is energie adviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.