Facilitair manager worden
 

Facilitair manager worden

Facilitair manager worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
57%
gemiddeld jaarsalaris
€ 56.871,-
vacatures
16
 

Wat doet een facilitair manager?

Een facility of facilitair manager zorgt voor de juiste voorzieningen, zodat de organisatie goed functioneert. Als facilitair manager zorg je ervoor dat alle medewerkers gebruik kunnen maken van de faciliteiten die zij nodig hebben om hun werk goed te doen. Denk hierbij aan zaken als een goede werkplek, catering (eten en drinken), beveiliging en schoonmaak. Het liefst op een duurzame en innovatieve manier. Als facilitair manager heb je te maken met dienstverleners en leveranciers. Je hebt dan als het ware de functie van een inkoper voor de aanschaf van facilitaire producten en diensten. Tegelijkertijd moet je de organisatie overtuigen van bepaalde voorzieningen en ervoor zorgen dat er voldoende budget is. Want een goede facilitair manager kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen met meer plezier werken en het ziekteverzuim afneemt. Een facilitair manager wordt ook wel een huisvestingsmanager, facilitair leidinggevende, hoofd facilitaire dienst of facilitair coördinator genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van facilitair manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van facilitair manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is facilitair manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van facilitair manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een facilitair manager bedraagt 57%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een facilitair manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een facilitair manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 56.871,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een facilitair manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend facilitair manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen facilitair manager

Facilitair manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor facilitair manager.


Is facilitair manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.