Inkoper worden
 

Inkoper worden

Inkoper worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
29%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.392,-
vacatures
1022
 

Wat doet een inkoper?

Wil jij inkoper worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor inkopers. Maar wat doet een inkoper eigenlijk? Als inkoper ben je verantwoordelijk voor de inkoop van specifieke onderdelen, materialen, producten en handelswaar. Je werkzaamheden bestaan daarbij uit het analyseren van recente inkooptrends, verkoopcijfers, prijs en kwaliteit van handelswaar om waarde en opbrengsten vast te stellen. Selecteren, bestellen en betalen van handelswaar volgens lopende contracten. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit leveranciersselectie, prijsonderhandelingen en het doorvoeren van kostenreducties. Vaak werk je met ERP systemen waarbij je data invoert en analyseert. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Bij overheden en grotere organisaties hou je je als inkoper ook bezig met de ontwikkeling van de inkoopstrategie en de aanbestedingsprocedures.

Hoe word ik een inkoper?

Je kan op vele manieren inkoper worden en het hangt ook erg af van het de organisatie waarvoor je moet inkopen. Inkopers die technische producten of diensten inkopen (zoals industriële producten of software) dienen genoeg kennis in huis te hebben om de prijs-kwaliteit verhouding te kunnen beoordelen en heten vaak ook een technisch inkoper. Voor andere inkoopfuncties wordt over het algemeen gevraagd om iemand met een commerciële of economische achtergrond op mbo- of hbo-niveau. Dat betekent dat je een economische of commerciële opleiding hebt gevolgd of in je werk ervaring hebt opgedaan waaruit blijkt dat je goed kan verkopen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van inkoper bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van inkoper. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is inkoper misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep inkoper

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een inkoper bedraagt 29%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een inkoper binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen inkoper

Inkoper worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor inkoper.

Vacatures en salarissen inkoper

Het gemiddeld jaarsalaris van een inkoper bedraagt € 39.392,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is inkoper niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.