Gastouder worden
 

Gastouder worden

Gastouder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
178
 

Wat doet een gastouder?

Wil jij gastouder worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor gastouders. Maar wat doet een gastouder eigenlijk? Als gastouder vang je op een professionele wijze en tegen betaling kinderen op in je eigen huis. Soms werk je ook bij mensen thuis en vertoont het werk veel overeenkomsten met dat van een nanny. Je kunt uiteraard goed omgaan met kinderen. Er wordt van je verwacht dat je een veilige, liefdevolle en vertrouwde omgeving creëert, zodat gastkinderen zich op hun gemak voelen. Tevens zorg je voor een gevarieerd aanbod van activiteiten en begeleiding. Waar werkt een gastouder? Als gastouder ben je meestal in dienst van een gastouderbureau. Er is een maximum van zes kinderen dat je mag opvangen. Sommige gastouders zijn zelf ouder van een kind, dat ze tegelijkertijd opvangen met kinderen van andere ouders. Maar er zijn ook genoeg gastouders die kinderen hebben gehad of ouderloos zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van gastouder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van gastouder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is gastouder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van gastouder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een gastouder bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een gastouder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een gastouder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een gastouder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend gastouder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen gastouder

Gastouder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor gastouder.


Is gastouder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.