Groom worden
 

Groom worden

Groom worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
82%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een groom?

Een groom is het Engelse woord voor paardenverzorger. Groom komt van het Engelse woord grooming. Hiermee wordt de vachtverzorging van dieren onder elkaar wordt bedoeld, in het bijzonder van paarden. Paarden groomen elkaar door wederzijds kroelen en bijten in de manen of op de rug om jeuk te verminderen. Als professioneel paardenverzorger houdt groomen in dat je de totale vacht- en lichaamsverzorging van een paard doet. Je houdt je dus bezig met het verzorgen van de huid, manen, hoeven en paardenstaart. Maar ook met het voeren en schoonmaken van de stallen. Uiteraard zorg je er als groom ook voor dat paarden aan hun beweging komen. De paarden die je verzorgt kunnen racepaarden of hobbypaarden zijn. Je werkt vaak op een manage of paardenfokkerij. Het aantal vacatures voor paardenverzorgers is niet heel groot. Daarnaast zijn er veel mensen die graag groom willen worden of willen werken met paarden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van groom bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van groom. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is groom misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van groom verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een groom bedraagt 82%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een groom binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een groom?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een groom met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend groom. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen groom

Groom worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor groom.

Vacatures groom

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als groom? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is groom niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.