Hostess of host worden
 

Hostess of host worden

Hostess of host worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
97%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.932,-
vacatures
1319
 

Wat doet een hostess of host?

Een hostess of host zorgt voor een persoonlijke, professionele en warme ontvangst. Een host of hostess is als het ware het gezicht van een horecagelegenheid, evenement of bedrijf. Meestal een restaurant of hotel maar je kan ook als host of hostess optreden bij een beurs of feest. Bij een restaurant of een gelegenheid waar gasten tafelen, verwelkom je als host of hostess de gasten, brengt hen naar hun tafel of (gereserveerde) plek en waarborgt de kwaliteit van faciliteiten en service. Als host of hostess ben je goed op de hoogte van de menukaart, het aanbod van wijnen en kan je hierover adviseren. Je zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen en streeft ernaar dat mensen met plezier aan hun bezoek terugdenken. Bij beurzen en evenementen kunnen hostesses of hosts ook extra taken krijgen en bijvoorbeeld salesgesprekken voeren, leads genereren of een bedrijf of organisatie op een andere manier vertegenwoordigen. Een host of hostess wordt ook vaak een gastheer of gastvrouw genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hostess of host bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hostess of host. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hostess of host misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hostess of host verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hostess of host bedraagt 97%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een hostess of host binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hostess of host?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.932,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hostess of host met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hostess of host. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een host of hostess over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een host of hostess € 26.000. Dat is afgerond bruto € 2.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.900 per maand en ongeveer € 2.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor hosts of hostesses met werkervaring.Opleidingen en cursussen hostess of host

Hostess of host worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hostess of host.

Vacatures hostess of host

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hostess of host? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hostess of host niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.