HR specialist worden
 

HR specialist worden

HR specialist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
31%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
62
 

Wat doet een hr specialist?

Een HR specialist houdt zich bezig met het uitvoeren van en adviseren over werkzaamheden op het gebied van human resources, personeels- en organisatiebeleid. Geeft bijvoorbeeld advies over beleid voor de ontwikkelingen van medewerkers, werving en selectie, functioneringsgesprekken, indelen in functies en beoordelingen en salarissen. Als specialist ben je soms ook verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering van sommige HR taken. Een HR specialist wordt ook vaak aangeduid als HR adviseur of personeelsadviseur. Als de HR specialist zich toelegt op het aannemen van personeel wordt deze een recruiter of wervingsspecialist genoemd.

Hoe word ik een HR specialist?

Er zijn talrijke opleidingen tot HR specialist. Van middelbaar tot academisch niveau. Volg je een HR opleiding en ben je op zoek naar een HR stage of afstudeeropdracht? Op Stageplaza.nl kun je veel stages vinden in de Human Resources branche.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hr specialist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hr specialist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hr specialist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hr specialist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hr specialist bedraagt 31%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een hr specialist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hr specialist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hr specialist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hr specialist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen hr specialist

HR specialist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hr specialist.


Is hr specialist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.