Juridisch medewerker worden
 

Juridisch medewerker worden

Juridisch medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.889,-
vacatures
134
 

Wat doet een juridisch medewerker?

Een juridisch medewerker is een verzamelnaam voor iemand die bij een organisatie werkt en voornamelijk juridische werkzaamheden verricht. Dit zijn veelal ondersteunende werkzaamheden. Een juridisch medewerker die advocaten of andere juristen ondersteunt wordt vaak ook een paralegal genoemd. Je werkzaamheden zij heel divers en erg afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent. Enkele voorbeelden van het werk van een juridisch medewerker. Begeleiden van de juridische processen, schrijven en/of controleren van vonnissen en dagvaardingen, het maken van afspraken, dossierbehandeling, schriftelijk én telefonisch klantcontact, deelnemen aan en vastleggen van afspraken met klanten. Veel juridisch medewerkers zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Bijvoorbeeld op het gebied van bestuursrecht, handhaving, incasso, ondernemingsrecht of arbeidsrecht.

Waar werkt een juridisch medewerker?

Als juridisch medewerker kun je op veel verschillende plekken werken. Denk bijvoorbeeld aan een incassobureau, een verzekeringsmaatschappij, een advocatenkantoor, een notariskantoor, een accountant, de juridische afdeling van een overheidsorganisatie of groot bedrijf of een juridisch adviesbureau.

Hoe word ik juridisch medewerker?

Vaak wordt er gevraagd om een juridische opleiding of achtergrond op hbo en/of wo niveau. Sommige studenten die rechten studeren aan de universiteit beginnen als of hebben een bijbaan als juridisch medewerker. Maar je kunt ook op mbo en hbo-niveau diverse rechten studies doen waarna je in een juridische omgeving aan de slag kunt.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken juridisch medewerker

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van juridisch medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is juridisch medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep juridisch medewerker

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een juridisch medewerker bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een juridisch medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen juridisch medewerker

Juridisch medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor juridisch medewerker.

Vacatures en salarissen juridisch medewerker

Het gemiddeld jaarsalaris van een juridisch medewerker bedraagt € 31.889,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is juridisch medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Programmeur
 2. Data analist
 3. Jurist
 4. Beleidsmedewerker
 5. Toezichthouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.