Juridisch medewerker worden
 

Juridisch medewerker worden

Juridisch medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.330,-
vacatures
94
 

Wat doet een juridisch medewerker?

Een juridisch medewerker is een verzamelnaam voor iemand die bij een organisatie werkt en voornamelijk juridische werkzaamheden verricht. Dit zijn veelal ondersteunende werkzaamheden. Een juridisch medewerker die advocaten of andere juristen ondersteunt wordt vaak ook een paralegal genoemd. Je werkzaamheden zij heel divers en erg afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent. Enkele voorbeelden van het werk van een juridisch medewerker. Begeleiden van de juridische processen, schrijven en/of controleren van vonnissen en dagvaardingen, het maken van afspraken, dossierbehandeling, schriftelijk én telefonisch klantcontact, deelnemen aan en vastleggen van afspraken met klanten. Veel juridisch medewerkers zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Bijvoorbeeld op het gebied van bestuursrecht, handhaving, incasso, ondernemingsrecht of arbeidsrecht.

Waar werkt een juridisch medewerker?

Als juridisch medewerker kun je op veel verschillende plekken werken. Denk bijvoorbeeld aan een incassobureau, een verzekeringsmaatschappij, een advocatenkantoor, een notariskantoor, een accountant, de juridische afdeling van een overheidsorganisatie of groot bedrijf of een juridisch adviesbureau.

Hoe word ik juridisch medewerker?

Vaak wordt er gevraagd om een juridische opleiding of achtergrond op hbo en/of wo niveau. Sommige studenten die rechten studeren aan de universiteit beginnen als of hebben een bijbaan als juridisch medewerker. Maar je kunt ook op mbo en hbo-niveau diverse rechten studies doen waarna je in een juridische omgeving aan de slag kunt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van juridisch medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van juridisch medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is juridisch medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van juridisch medewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een juridisch medewerker bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een juridisch medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een juridisch medewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.330,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een juridisch medewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend juridisch medewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een juridisch medewerker gemiddeld € 37.000 per jaar. Dat is bruto € 3.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.600 per maand en ongeveer € 3.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor juridisch medewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen juridisch medewerker

Juridisch medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor juridisch medewerker.

Vacatures juridisch medewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als juridisch medewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is juridisch medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.