Kassamedewerker worden
 

Kassamedewerker worden

Kassamedewerker worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
97%
gemiddeld jaarsalaris
€ 26.530,-
vacatures
25
 

Wat doet een kassamedewerker?

Een kassière of kassamedewerker rekent producten af in een winkel, supermarkt, tankstation of ander bedrijf dat geen financiële instelling is. Soms wordt nog het woord caissière gebruikt, maar kassamedewerker is gangbaarder. Bij het afrekenen gebruikt een kassamedewerker elektronische scanners, kassa's of vergelijkbare apparaten. Kan eventueel transacties met creditcard, betaalkaart of cheques verwerken. Verricht soms extra handelingen zoals het helpen bij het dragen van boodschappen, klachtafhandeling, ontvangen en wegen van pakketjes en post. Bij zelfscankassa’s ziet een kassamedewerker toe op het juiste gebruik van de apparatuur, controleert soms de boodschappen en helpt bij vragen. Een kassamedewerker wordt ook wel eens een supermarktmedewerker genoemd. Maar onder deze beroepsnaam valt bijvoorbeeld ook het werk van een vakkenvuller.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van kassamedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kassamedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kassamedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kassamedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kassamedewerker bedraagt 97%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een kassamedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kassamedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 26.530,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kassamedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kassamedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een kassamedewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een kassamedewerker € 23.000. Dat is afgerond bruto € 1.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.600 per maand en ongeveer € 2.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor kassamedewerkers met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen kassamedewerker

Kassamedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kassamedewerker.

Vacatures kassamedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als kassamedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is kassamedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.