Kwaliteitsmedewerker worden
 

Kwaliteitsmedewerker worden

Kwaliteitsmedewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
98%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.443,-
vacatures
189
 

Wat doet een kwaliteitsmedewerker?

Wil jij kwaliteitsmedewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor kwaliteitsmedewerkers. Maar wat doet een kwaliteitsmedewerker eigenlijk? De kwaliteitsmedewerker is hoofdzakelijk bezig met het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Deze kwaliteitscontroles hebben vaak betrekking op producten maar dit kunnen ook diensten zijn. De controles vinden plaats binnen de organisatie maar soms ook bij leveranciers. Een greep uit de werkzaamheden. Opstellen en onderhouden van productspecificaties. Controle tijdens het productieproces. Controle van inkomende goederen. Controle van eindproducten. Contact met leveranciers en afnemers. Oplossingen zoeken voor eventuele afwijkingen in de kwaliteitscontroles. Begeleiden van interne en externe audits. Ondersteunen van de kwaliteitsmanager. Mede ontwikkelen en onderhouden van de kwaliteitsmanagementsystemen. Verbetervoorstellen doen. Opzetten/begeleiden van projecten op het gebied van proces, productie en automatisering. Waar werkt een kwaliteitsmedewerker? Dat kan bij veel verschillende bedrijven en organisaties zijn. Denk aan laboratoria, juridische dienstverleners, distributeurs, bedrijven op het gebied van levensmiddelen, bouwbedrijven, productiebedrijven, etc.

Hoe word ik een kwaliteitsmedewerker?

Kwaliteitsmedewerker worden? Afhankelijk van het type bedrijf, product of dienst dien je over een specifieke kennis te beschikken. Voor sommige functies wordt een middelbaar opleidingsniveau verlangt maar er zijn ook organisaties die om een hoger opleidingsniveau vragen. Een kwaliteitsmedewerker in dienst van een overheid heet een keuringsambtenaar.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van kwaliteitsmedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kwaliteitsmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kwaliteitsmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kwaliteitsmedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kwaliteitsmedewerker bedraagt 98%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een kwaliteitsmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kwaliteitsmedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.443,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kwaliteitsmedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kwaliteitsmedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een kwaliteitsmedewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een kwaliteitsmedewerker € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor kwaliteitsmedewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen kwaliteitsmedewerker

Kwaliteitsmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kwaliteitsmedewerker.

Vacatures kwaliteitsmedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als kwaliteitsmedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is kwaliteitsmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.