Luchtverkeersleider worden
 

Luchtverkeersleider worden

Luchtverkeersleider worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
11%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.880,-
vacatures
2
 

Wat doet een luchtverkeersleider?

Als luchtverkeersleider zorg je voor de veiligheid in het luchtruim. Op de grond ben je de ogen en oren van de piloten in de cockpit. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het beheren van luchtverkeer op en in de nabije omgeving van het vliegveld, het beheren van de beweging van luchtverkeer tussen hoogtesectoren en controlecentra aan de hand van vastgestelde procedures. Luchtverkeersleiders zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het begeleiden van vliegtuigen in het luchtruim en op vliegvelden. Als luchtverkeersleider werk je onder tijdsdruk, moet je vaak veel en belangrijke beslissingen nemen en dien je zeer geconcerteerd en nauwkeurig te werken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van luchtverkeersleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van luchtverkeersleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is luchtverkeersleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van luchtverkeersleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een luchtverkeersleider bedraagt 11%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een luchtverkeersleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een luchtverkeersleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.880,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een luchtverkeersleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend luchtverkeersleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen luchtverkeersleider

Luchtverkeersleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor luchtverkeersleider.

Vacatures luchtverkeersleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als luchtverkeersleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is luchtverkeersleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.