Piloot worden
 

Piloot worden

Piloot worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
18%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een piloot?

Als piloot of luchtvaartpiloot bestaan je werkzaamheden uit het besturen en navigeren van luchtvaartuigen, vaak op geplande luchtvaartroutes, voor het transport van passagiers en vracht. Om piloot te kunnen zijn, heb je een vliegbrevet nodig en een kwalificatie voor het specifieke type luchtvaartuig dat je bestuurt. Als piloot begin je vaak met kleinere vliegtuigen op regionale en nationale routes en naarmate je meer ervaring hebt stap je over op grotere vliegtuigen die vaak worden gebruikt voor internationale en intercontinentale vluchten. Andere benamingen voor het beroep van piloot zijn verkeersvlieger en gezagvoerder. Piloot worden? Hiervoor dien je over flink wat doorzettingsvermogen te beschikken. Opleidingen zijn duur en hanteren strenge toelatingseisen. Daarnaast is het ook niet zeker dat je werk zult vinden en zijn de arbeidsvoorwaarden minder goed dan vroeger. Maar het beroep van piloot blijft natuurlijk wel een grote aantrekkingskracht houden. Het is en blijft een vrij exclusief beroep, je komt op veel verschillende bestemmingen en hebt een grote verantwoordelijkheid. Andere beroepen, met lagere toelatingseisen, waarbij je vracht of mensen vervoert, zijn bijvoorbeeld die van vrachtwagenchauffeur, stuurman of taxichauffeur. In plaats van luchtvaartpiloot kun je ook een carrière overwegen als drone piloot. De vraag naar mensen die een drone kunnen besturen neemt steeds meer toe.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een piloot?

Maarten - Verkeersvlieger KLM: “Ik mag werken in een kantoor met uitzicht op de wereld. Wat mijn vak leuk en uitdagend houdt, is dat het een mooie combinatie behelst van technische kennis (werken met je hoofd), een ‘skill’ (werken met je handen) en teamwork & leadership’ (werken met mensen). Op al deze onderdelen worden we op hoog niveau getraind. Dat geeft het vertrouwen dat je met je team eigenlijk alle mogelijke situaties aankunt (het weer, mogelijke ‘failures’, etc.). De mensen met wie ik samenwerk, de routes en bestemmingen, het weer, de passagiers, het is elke keer anders. Het landen van het vliegtuig doen we vrijwel altijd nog ‘op de hand’. Bij harde zijwind kan de automatische piloot het niet meer aan en moeten we zelf de landing doen. Dat is een mooi ‘ambacht’: door het veel te doen blijven we er goed in, maar het kan altijd beter. Op bestemming mag je telkens weer een klein stukje van de wereld ontdekken. Puzzelstukjes, noem ik ze. En na jaren vliegen, passen sommige van die puzzelstukjes aan elkaar. We vliegen op bestemmingen waarvan ik geen idee had dat het er zo mooi is.”

Past het beroep van piloot bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van piloot. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is piloot misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van piloot verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een piloot bedraagt 18%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een piloot binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een piloot?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een piloot met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend piloot. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een piloot € 55.000. Dat is bruto € 4.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 6.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor piloten met een veelgevraagde deskundigheid (type vliegtuig) of veel werkervaring. Daarnaast kan het salaris sterk verschillen per vliegtuigmaatschappij.Vacatures piloot

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als piloot? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is piloot niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.