Management consultant worden
 

Management consultant worden

Management consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 52.932,-
vacatures
13
 

Wat doet een management consultant?

Een management consultant adviseert of helpt het management van een bedrijf of organisatie bij het maken van beslissingen en begeleiden en uitvoeren van werkzaamheden. De taken van een management consultant of managementanalist bestaan uit het uitvoeren van onderzoeken en evaluaties, ontwerpen van systemen en procedures om werkzaamheden te vereenvoudigen en meetbaar te maken. Vaak met het doel om het management te ondersteunen zodat deze in staat is om efficiënter en effectiever te handelen. Bijvoorbeeld voor het realiseren van groei, vergroten van naamsbekendheid, (her)positioneren van een organisatie, invoeren en realiseren van nieuwe werkwijzen en processen. Een management consultant is geen interim-manager die iemand van de leiding vervangt. Als management consultant wordt je hulp ingeroepen omdat je over een bepaalde ervaring, vaardigheid of kennis beschikt die als waardevol en betekenisvol wordt ervaren. De onderwerpen waarover een management consultant adviseert zijn zeer divers. Veel management consultants werken als adviseur op het gebied van IT. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld gezondheidszorg, HR, finance, cultuur, marketing en strategie. Als management consultant beschik je over diverse vaardigheden. Zoals het verzamelen en analyseren van data, presenteren, plannen en organiseren en opstellen van rapportages. Waar werkt een management consultant? Als management consultant werk je vaak bij gespecialiseerde management adviesbureaus. Maar je kunt ook een interne management consultant zijn, vooral bij grote organisaties.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken management consultant

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van management consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is management consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep management consultant

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een management consultant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een management consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen management consultant

Management consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor management consultant.

Vacatures en salarissen management consultant

Het gemiddeld jaarsalaris van een management consultant bedraagt € 52.932,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is management consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.