Matroos worden
 

Matroos worden

Matroos worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
83%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.800,-
vacatures
20
 

Wat doet een matroos?

Een matroos verricht diverse werkzaamheden op een schip. Dit kan op de binnenvaart en zeevaart zijn. De werkzaamheden kunnen bestaan uit controleren, onderhoud en helpen bij in- en uitladen van lading en goederen. Denk hierbij aan op de uitkijk staan om obstructies in de vaarroute van het schip te signaleren, de waterdiepte meten, het wiel op de brug draaien of noodapparatuur gebruiken in opdracht van de kapitein of stuurman. Of apparatuur bedienen om vracht te laden, vaste tuigage en loopwerk uit te breken, aan te spannen, te herstellen en op te slaan. Of verschillende onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Zoals het geschilderde oppervlak van het schip schoonmaken en verven, de touwen onderhouden en de apparatuur van het schip onderhouden en bedienen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van matroos bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van matroos. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is matroos misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van matroos verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een matroos bedraagt 83%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een matroos binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een matroos?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.800,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een matroos met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend matroos. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen matroos

Matroos worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor matroos.

Vacatures matroos

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als matroos? Bekijk hieronder de vacatures.


Is matroos niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.