Koelmonteur worden
 

Koelmonteur worden

Koelmonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
65%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.850,-
vacatures
175
 

Wat doet een koelmonteur?

Een monteur koelingen of koelmonteur houdt zich voornamelijk bezig met het installeren en repareren van industriële en commerciële koelsystemen. Denk daarbij aan service- en onderhoudswerkzaamheden aan airconditioning, koel- en vriesinstallaties en warmtepompen. Hiertoe behoort het uitvoeren van preventief onderhoud, het uitvoeren van inspecties en reparaties en het oplossen van storingen. Als monteur koelinstallaties heb je vaak een afwisselende baan met verschillende soorten klanten; van bakkers en supermarkten tot kantoren en industrie. Met een groeiende vraag naar duurzaamheid biedt de koeltechniek de komende jaren veel werk. Als je je alleen bezighoudt met warmtepompen heet je een monteur warmtepompen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van koelmonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van koelmonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is koelmonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van koelmonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een koelmonteur bedraagt 65%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een koelmonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een koelmonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.850,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een koelmonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend koelmonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een koelmonteur gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 3.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor koelmonteurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen koelmonteur

Koelmonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor koelmonteur.

Vacatures koelmonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als koelmonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is koelmonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.