Monteur warmtepompen worden
 

Monteur warmtepompen worden

Monteur warmtepompen worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.900,-
vacatures
13
 

Wat doet een monteur warmtepompen?

Een monteur warmtepompen houdt zich bezig met het installeren en onderhouden van warmtepompen. Warmtepompen zorgen ervoor dat gebouwen minder of geen gas of ander vervuilende brandstof meer nodig hebben om de binnenruimte te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Als monteur warmtepomp heb je verstand van elektronica, software, leidingen en montage. Je bent dus een combinatie van een elektricien, loodgieter en installatiemonteur. Het is een veelzijdig beroep met veel verschillende werkzaamheden. Er is steeds meer vraag naar warmtepompmonteurs.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur warmtepompen bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur warmtepompen. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur warmtepompen misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur warmtepompen verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur warmtepompen bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur warmtepompen binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur warmtepompen?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.900,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur warmtepompen met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur warmtepompen. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur warmtepompen

Monteur warmtepompen worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur warmtepompen.

Vacatures monteur warmtepompen

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur warmtepompen? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur warmtepompen niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.