Muzikant worden
 

Muzikant worden

Muzikant worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
12
 

Wat doet een muzikant?

Wil jij muzikant worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor muzikanten. Maar wat doet een muzikant eigenlijk? Een muzikant (of musicus) houdt zich bezig met het spelen van één of meerdere muziekinstrumenten bij uitvoeringen. Bijvoorbeeld als begeleiding of als lid van een orkest, band of andere muziekgroep. Veel musici hebben een opleiding aan een muziekconservatorium afgerond. Als muzikant treed je bijvoorbeeld op bij concerten, bruiloften, (bedrijfs-)feesten, musicals, radio- en televisie-uitzendingen. Verder verdienen veel muzikanten geld met het geven van muzieklessen. Dat kan bijvoorbeeld als pianoleraar bij mensen thuis maar ook als muziekdocent op een middelbare school.

Hoe word ik een muzikant?

Om muzikant te worden moet je natuurlijk verstand hebben van muziek en een of meer muziekinstrumenten beheersen. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat mensen jou weten te vinden op het moment dat ze een muzikant nodig hebben. Voor bijvoorbeeld een commercial, band of theater. De meeste muzikanten zijn zelfstandig en laten zich inhuren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van muzikant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van muzikant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is muzikant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van muzikant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een muzikant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een muzikant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een muzikant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een muzikant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend muzikant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen muzikant

Muzikant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor muzikant.

Vacatures muzikant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als muzikant? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is muzikant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.