Office Manager worden
 

Office Manager worden

Office Manager worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
86%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.600,-
vacatures
158
 

Wat doet een office manager?

Een office manager is de spreekwoordelijke spin in het web van een organisatie. Hiermee wordt bedoeld dat een office manager ervoor zorgt dat alles goed en soepel verloopt. Het gaat daarbij om secretariële en management ondersteunende activiteiten. Vaak ben je als office manager de rechterhand van een directeur of managementteam. Soms geef je leiding aan medewerkers, zoals een administratief medewerker of office assistent. Maar het kan ook zo zijn dat je als office manager een redelijk zelfstandige functie hebt. Voor alle office managers geldt dat zij ervoor moeten zorgen dat collega’s hun werk goed moeten kunnen doen en zich kunnen richten op hun kerntaken. Daarbij kun je aan de volgende werkzaamheden denken. Administratieve werkzaamheden zoals archiveren, verwerken van in- en uitgaande post, telefoontje beantwoorden en doorschakelen, e-mailverkeer van het algemene e-mail adres beheren, aanspreekpunt zijn voor andere afdelingen, beheren van de agenda’s, facilitaire zaken zoals voorraadbeheer (voor kantoorartikelen maar ook voor koffie en thee en de lunch), beheren van het archief en contracten, het organiseren van bijeenkomsten en vergaderingen. Maar denk ook aan zaken als notuleren, maken van verslagen, doen van deskresearch en eenvoudigere marketingactiviteiten. Veel office managers zijn daarnaast belast met personele zaken zoals de personeelsadministratie en het verzamelen van gegevens en aanleveren van data voor de belastingen. Een office-manager wordt soms ook een managementassistent of directiesecretaresse genoemd. Afhankelijk van de zwaarte van de functie wordt een middelbare en soms een hogere opleiding gevraagd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van office manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van office manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is office manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van office manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een office manager bedraagt 86%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een office manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een office manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een office manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend office manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een office manager gemiddeld € 34.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.400 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor office managers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen office manager

Office Manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor office manager.

Vacatures office manager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als office manager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is office manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.