Organisatieadviseur worden
 

Organisatieadviseur worden

Organisatieadviseur worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een organisatieadviseur?

Een organisatieadviseur is iemand die organisaties adviseert. Als organisatieadviseur beschik je over een bepaalde expertise waardoor je in staat bent om waardevolle adviezen te geven. Deze kennis bezit je doordat je in een specifiek vakgebied gespecialiseerd bent, bepaalde werkervaring hebt opgedaan en/of doordat je onderzoek hebt verricht. Een adviseur wordt ook vaak een management consultant genoemd vanwege het feit dat je meestal managers of het management adviseert. De term organisatieadviseur wordt vaak bij overheden en de publieke sector gebruikt. Maar ook in het bedrijfsleven zijn er talloze adviseurs te vinden. Je kunt organisatieadviseur zijn op alle denkbare terreinen. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, vergunningen, financiën, energie, human resources, inkoop, civiele techniek, duurzaamheid, etc. Organisatieadviseur worden? Eigenlijk bestaat er geen echte opleidingen voor organisatieadviseurs. Wel kun je trainingen en cursussen volgen op het gebied van bijvoorbeeld adviesvaardigheden. Gecombineerd met je vakkennis kun je dan een goede of nog betere adviseur worden. Organisatieadviseurs hebben doorgaans wel een bepaalde senioriteit. Hiermee wordt bedoeld dat zij op basis van werkervaring betekenisvolle adviezen kunnen geven. Je zal dus weinig organisatieadviseurs tegenkomen die net afgestudeerd zijn. Een organisatieadviseur wordt soms ook een bedrijfsadviseur of trusted advisor genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van organisatieadviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van organisatieadviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is organisatieadviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van organisatieadviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een organisatieadviseur bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een organisatieadviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een organisatieadviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een organisatieadviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend organisatieadviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen organisatieadviseur

Organisatieadviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor organisatieadviseur.


Is organisatieadviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.