Politicus worden
 

Politicus worden

Politicus worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een politicus?

Een politicus is iemand die een functie in de politiek vervult. Een politicus streeft macht na om de publieke doelen waar hij of zij voor staat zo veel mogelijk te verwezenlijken. Veel politici zijn begonnen als volksvertegenwoordiger. Een volksvertegenwoordiger is een functionaris met een gekozen ambt. Dat wil zeggen dat je op basis van verkiezingen op lokaal, regionaal, nationaal of zelfs Europees niveau lid wordt van een volksvertegenwoordiging zoals de gemeenteraad of het parlement. Vanuit de volksvertegenwoordiging worden er dagelijkse bestuurders gekozen. Denk aan ministers en wethouders. Als politicus dien je over een sterke persoonlijkheid te beschikken en niet bang te zijn om op de spreekwoordelijke zeepkist te gaan staan. De beslissingen die je als politicus neemt, kunnen grote gevolgen hebben. Tegelijkertijd ben je als politicus sociaal gedreven. Je vertegenwoordigt immers je kiezers en probeert zo veel mogelijk voor hun belang op te komen. Wil je politicus worden? Word dan actief lid van een politieke partij of beweging. De meeste partijen hebben regionale en lokale afdelingen waar je je kunt oriënteren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van politicus bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van politicus. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is politicus misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van politicus verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een politicus bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een politicus binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een politicus?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een politicus met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend politicus. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen politicus

Politicus worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor politicus.

Vacatures politicus

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als politicus? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is politicus niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.