Portier worden
 

Portier worden

Portier worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
84%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
49
 

Wat doet een portier?

Wil jij portier worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor portiers. Maar wat doet een portier eigenlijk? Een portier is eigenlijk een gespecialiseerde beveiliger. Als portier sta je bij de ingang van een gebouw of een omheinde locatie zoals een festivalterrein en hou je de wacht. Dat betekent dat je als portier in de gaten houdt wie naar binnen gaat en wie naar buiten komt. Je bent met andere woorden belast met het inlaten en uitlaten van gasten en bezoekers. Daarnaast zal je soms mensen moeten weigeren bij de ingang op basis van bepaalde regels. Vaak ben je ook verantwoordelijk voor de handhaving van de orde binnen een gebouw of afgesloten gebied. Tot slot ben je vaak ook een soort vraagbaak voor bezoekers en gasten en geef je antwoorden op welgestelde vragen of verwijs je ze door. Voor het beroep van portier moet je goed kunnen omgaan met agressie. Het is dus een beroep waarbij je stressbestendig moet zijn. Daarnaast is het ook een fysiek beroep. Vaak moet je lang staan op plekken met weinig beschutting. Dat kan het werk bij warm of koud en nat weer extra zwaar maken. Aan de andere kant is het ook beroep met veel afwisseling en menselijk contact. Dit en het feit dat een beroep is waarbij je niet de hele dag achter een computer hoeft te zitten, maakt het voor veel mensen een aantrekkelijke baan. Waar werken portiers? Dat kan heel erg variëren. Denk aan discotheken, cafés, bars, nachtclubs, privéclubs, restaurants, hotels, coffeeshops, festivals, kerken, scholen, universiteiten en ziekenhuizen. Een portier wordt ook wel eens een horecaportier, poortwachter, buitenwipper of uitsmijter genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van portier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van portier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is portier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van portier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een portier bedraagt 84%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een portier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een portier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een portier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend portier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen portier

Portier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor portier.

Vacatures portier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als portier? Bekijk hieronder de vacatures.


Is portier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.