Postbode worden
 

Postbode worden

Postbode worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
68%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
89
 

Wat doet een postbode?

Wil jij postbode worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor postbodes. Maar wat doet een postbode eigenlijk? Werken als postbode of postbezorger betekent dat je met een voertuig (fiets, scooter of auto) of te voet post bezorgt. Meestal een vaste route. Soms sorteert de postbode zelf de post voor bezorging of helpt deze de sorteerders daarbij. Waar werkt een postbode? Bij een postbedrijf. De meeste postbodes werken in deeltijd. Het aantal poststukken neemt al jaren af. Daardoor zal de vraag naar postbodes steeds kleiner worden. Aan de andere kant laten steeds meer mensen spullen op hun thuisadres of bedrijfsadres bezorgen. Het gaat in dit geval vaak om pakketten die bezorgd worden nadat mensen iets online hebben gekocht. Als een klein pakketje door de brievenbus past, zal de postbode dit bezorgen. Grotere pakketten worden door koeriers en pakketbezorgers afgeleverd. Een postbode wordt soms ook kortweg een bezorger genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van postbode bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van postbode. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is postbode misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van postbode verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een postbode bedraagt 68%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een postbode binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een postbode?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een postbode met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend postbode. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen postbode

Postbode worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor postbode.

Vacatures postbode

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als postbode? Bekijk hieronder de vacatures.


Is postbode niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.