Roostermaker worden
 

Roostermaker worden

Roostermaker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
88%
gemiddeld jaarsalaris
€ 61.812,-
vacatures
2
 

Wat doet een roostermaker?

Als roostermaker ben je verantwoordelijk voor de roostering van lesactiviteiten van een onderwijsinstelling. Bij veel onderwijsinstellingen is het rooster een grote puzzel. Je moet met veel aspecten rekening houden, zoals de beschikbaarheid van docenten, studenten en lokalen, de volgorde van bepaalde lessen, reistijd tussen verschillende locaties, faciliteiten en capaciteit van de leslokalen, tussenuren, belasting van docenten en studenten. Als het basisrooster af is, ben je daarna verantwoordelijk voor de verwerking van dagelijkse wijzigingen: een docent die ziek is of een klas die op excursie gaat.  Bij het maken van de roosters heb je met veel verschillende belanghebbenden te maken waarmee je goed moet kunnen communiceren. Communicatieve vaardigheden zijn daarom erg belangrijk. Verder is een goede roostermaker iemand die goed is in plannen en organiseren, goed het overzicht kan bewaren, het leuk vindt om te puzzelen en analytisch is. Waar werken roostermakers? Vooral in het onderwijs. Maar je vindt ook vacatures voor roostermakers bij detacheringbureaus, in de zorg of in logistieke organisaties. In deze organisaties worden er dan roosters gemaakt voor bijvoorbeeld zorgpersoneel, chauffeurs of oproepkrachten. Een roostermaker wordt soms een onderwijsplanner, roosterspecialist, roosterconsultant of planner genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een roostermaker?

Nathalie: "Vroeger werkte ik in de detailhandel totdat het bedrijf waarvoor ik werkte failliet ging en ik noodgedwongen moest uitkijken naar ander werk. Bij een jobcoach kwam ik erachter dat ik van nature erg georganiseerd ben en graag de boel op orde heb. Zowel privé als in mijn vroegere werk. Mijn jobcoach raadde mij het beroep van roostermaker aan. Ik heb  toen een opleiding tot roostermaker gevolgd. Nu werk ik bij een onderwijsinstelling met 2000 leerlingen en voel ik mij als een vis in het water. Wat ik vooral leuk vind is de dynamiek en het contact met verschillende mensen. Studenten lopen langs, docenten komen binnen, je moet overleggen met onderwijsmanagers, etc. Er is geen dag hetzelfde, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Je kunt net het rooster helemaal af hebben en dan komt er nog een grote wijziging binnen. Dat is dan even vervelend, maar het geeft ook een kik om het onderwijs zo goed mogelijk te kunnen helpen in de vaak beperkte tijd die er is."

Past het beroep van roostermaker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van roostermaker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is roostermaker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

  • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
  • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
  • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

  • werkzaamheden initiëren en opstarten
  • mensen aansturen en leiden
  • verantwoordelijkheid nemen en dragen
  • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van roostermaker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een roostermaker bedraagt 88%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een roostermaker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een roostermaker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 61.812,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een roostermaker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend roostermaker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen roostermaker

Roostermaker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor roostermaker.

Vacatures roostermaker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als roostermaker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is roostermaker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

  1. Projectmanager
  2. Accountant
  3. Recruiter
  4. Commercieel medewerker
  5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.