Salesmanager worden
 

Salesmanager worden

Salesmanager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.099,-
vacatures
60
 

Wat doet een salesmanager?

Wil jij salesmanager worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor salesmanagers. Maar wat doet een salesmanager eigenlijk? Een salesmanager houdt zich bezig met het plannen, aansturen of coördineren van de daadwerkelijke verspreiding of levering van een product of dienst aan de klant. Soms geef je leiding aan een salesteam. Als salesmanager ben je voor grote en/of belangrijke klanten vaak het eerste aanspreekpunt. Als salesmanager bestaan je werkzaamheden uit het ontwikkelen van sales plannen, onderzoeken en analyseren van marktontwikkelingen, maken van concurrentieanalyses en deelnemen aan management overleggen. Als salesmanager kun je werkzaam zijn bij veel verschillende organisaties. Van recruiters tot distributeurs en van IT-dienstverleners tot fabrikanten van fysieke producten. Een salesmanager wordt vaak ook een verkoopmanager of sales consultant genoemd. In de rol van sales consultant ligt de nadruk meer op sales terwijl je als salesmanager ook verantwoordelijk bent voor het aansturen van mensen en het ontwikkelen van een salesstrategie.

Hoe word ik een salesmanager?

Om salesmanager te worden moet je over het algemeen kunnen aantonen ervaring te hebben gehad met het verkopen van producten en diensten. Ook bestaan er talloze trainingen voor mensen in de sales. Daarnaast wordt vaak gevraagd om iemand met een hbo werk- en denkniveau. Kennis van bepaalde producten of diensten is soms een pré, maar niet altijd noodzakelijk. Maar het allerbelangrijkste bij sales blijft toch dat je commercieel bent en mensen makkelijk weet te overtuigen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van salesmanager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van salesmanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is salesmanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van salesmanager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een salesmanager bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een salesmanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een salesmanager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.099,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een salesmanager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend salesmanager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een salesmanager € 46.000. Dat is bruto € 3.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.200 per maand en ongeveer € 4.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor salesmanagers met veel werkervaring. Daarnaast geldt dat een salesmanager vaak extra geld kan verdienen door middel van bonussen, winstdeling en provisie.Vacatures salesmanager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als salesmanager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is salesmanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.