Scheepswerktuigkundige worden
 

Scheepswerktuigkundige worden

Scheepswerktuigkundige worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.000,-
vacatures
21
 

Wat doet een scheepswerktuigkundige?

Als scheepswerktuigkundige of werktuigkundige scheepvaart ben je verantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord van een schip. Qua niveau is de functie van scheepswerktuigkundige gelijk aan die van een stuurman en leg je alleen verantwoording af aan de kapitein. Een maritiem officier verenigt beide functies en is dus stuurman en scheepswerktuigkundige. Als scheepswerktuigkundige hou je toezicht op de crew die zich bezig houdt met het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden aan alle machines en installaties aan boord, zoals de motoren, koelinstallaties en andere installaties. Indien nodig help je mee met deze werkzaamheden. Als je als scheepswerktuigkundige aan boord bij een baggeraar werkt, heet je een scheepswerktuigkundige waterbouw of maritiem waterbouwer. Je zorgt ervoor dat alle installaties die aan boord zijn, goed werken. Dat kunnen scheepsmotoren zijn, maar ook baggerwerktuigen. Bij grote of complexe problemen roep je de hulp in van een expert. Bijvoorbeeld een dieselmonteur of monteur koudetechniek. Een scheepswerktuigkundige wordt soms ook een scheepsmachinist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van scheepswerktuigkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van scheepswerktuigkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is scheepswerktuigkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van scheepswerktuigkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een scheepswerktuigkundige bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een scheepswerktuigkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een scheepswerktuigkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een scheepswerktuigkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend scheepswerktuigkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen scheepswerktuigkundige

Scheepswerktuigkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor scheepswerktuigkundige.

Vacatures scheepswerktuigkundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als scheepswerktuigkundige? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is scheepswerktuigkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.