Scheepswerktuigkundige worden
 

Scheepswerktuigkundige worden

Scheepswerktuigkundige worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.000,-
vacatures
2
 

Wat doet een scheepswerktuigkundige?

Als scheepswerktuigkundige of werktuigkundige scheepvaart ben je verantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord van een schip. Qua niveau is de functie van scheepswerktuigkundige gelijk aan die van een stuurman en leg je alleen verantwoording af aan de kapitein. Een maritiem officier verenigt beide functies en is dus stuurman en scheepswerktuigkundige. Als scheepswerktuigkundige hou je toezicht op de crew die zich bezig houdt met het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden aan alle machines en installaties aan boord, zoals de motoren, koelinstallaties en andere installaties. Indien nodig help je mee met deze werkzaamheden. Als je als scheepswerktuigkundige aan boord bij een baggeraar werkt, heet je een scheepswerktuigkundige waterbouw of maritiem waterbouwer. Je zorgt ervoor dat alle installaties die aan boord zijn, goed werken. Dat kunnen scheepsmotoren zijn, maar ook baggerwerktuigen. Bij grote of complexe problemen roep je de hulp in van een expert. Bijvoorbeeld een dieselmonteur of monteur koudetechniek. Een scheepswerktuigkundige wordt soms ook een scheepsmachinist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken scheepswerktuigkundige

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van scheepswerktuigkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is scheepswerktuigkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep scheepswerktuigkundige

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een scheepswerktuigkundige bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een scheepswerktuigkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen scheepswerktuigkundige

Scheepswerktuigkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor scheepswerktuigkundige.

Vacatures en salarissen scheepswerktuigkundige

Het gemiddeld jaarsalaris van een scheepswerktuigkundige bedraagt € 30.000,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is scheepswerktuigkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Vrachtwagenchauffeur
 2. Beveiliger
 3. Hovenier
 4. Onderhoudsmonteur
 5. Logistiek medewerker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.