Timmerman worden
 

Timmerman worden

Timmerman worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
72%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.082,-
vacatures
294
 

Wat doet een timmerman?

Wil jij timmerman worden? Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij het beroep van een timmerman. Maar wat doet ene timmerman nou eigenlijk? Een timmerman bouwt, installeert en repareert houten onderdelen. Een timmerman wordt daarom ook wel eens een houtbewerker genoemd. Een timmerman die zich toelegt op het vervaardigen van meubels wordt een meubelmaker genoemd en vroeger gebruikte men ook wel de term schrijnwerker. In plaats van timmerman wordt bij een vrouw ook wel de term timmervrouw gebruikt en in het meervoud spreekt men van timmerlieden.

Als timmerman werk je met diverse gereedschappen. Zowel hand- als elektrisch gereedschap. Soms ontwerpt een timmerman ook zelf een constructie of laat hij of zij deze maken. Vaak werk je als timmerman op basis van een tekening of ontwerp van iemand anders. Je kunt werken op een bouwplaats waar nieuwbouwwoningen of bedrijfspanden worden gebouwd. Maar je kunt ook werken als timmerman die in opdracht van bedrijven of particulieren kasten, schuren en andere objecten (op maat) maakt, installeert of repareert.

Hoe word ik een timmerman?

Om timmerman te worden kan je het beste een vakopleiding timmerman volgen. Maar er zijn ook werkgevers waarbij je door middel van een werk-leer-traject aan de slag kunt. Je begint dan met eenvoudigere klussen en leert al doende het vak en verkrijgt dan ook de benodigde papieren en diploma’s.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van timmerman bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van timmerman. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is timmerman misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van timmerman verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een timmerman bedraagt 72%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een timmerman binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een timmerman?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.082,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een timmerman met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend timmerman. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een timmerman € 33.000. Dat is afgerond bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor timmerlieden met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen timmerman

Timmerman worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor timmerman.

Vacatures timmerman

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als timmerman? Bekijk hieronder de vacatures.


Is timmerman niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.