Verkoopmedewerker worden
 

Verkoopmedewerker worden

Verkoopmedewerker worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
92%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.108,-
vacatures
948
 

Wat doet een verkoopmedewerker?

Wil jij in een winkel werken? Hieronder zie je welke opleidingen je voor het beroep van verkoopmedewerker kunt volgen en welke vacatures er zijn. Maar wat doet een verkoopmedewerker eigenlijk? Als verkoopmedewerker werk je in een winkel en help je mensen bij het aanschaffen van producten. Als verkoopmedewerker kun je verschillende taken uitvoeren. Zo ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten in de winkel. Daarnaast kan je meewerken in het magazijn en werk je mee aan de kassa. Je kunt in diverse winkels werken. Denk aan een slagerij, bakker, groothandel, boekenzaak, bouwmarkt, kledingzaak, schoenenwinkel, etc. Als verkoopmedewerker ben je representatief, stap je makkelijk op mensen af, ben je dienstverlenend ingesteld en geordend. Een verkoopmedewerker wordt soms ook wel een shopmedewerker, winkelassistent, winkelverkoper of winkelbediende genoemd. Een verkoopmedewerker die veel kennis heeft van een bepaald product heet een verkoopspecialist.

Hoe word ik een verkoopmedewerker?

In de meeste vacatures wordt vooral gevraagd om iemand die klantvriendelijk en klantgericht is en hoef je geen speciale verkoopopleiding te hebben gevolgd. Bij sommige winkels, zoals een bouwmarkt, moet je bepaalde productkennis hebben. Maar vaak genoeg bieden winkels jou de mogelijkheid aan om deze kennis al werkend of door middel van een interne training op te doen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van verkoopmedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verkoopmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verkoopmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van verkoopmedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verkoopmedewerker bedraagt 92%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een verkoopmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een verkoopmedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.108,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een verkoopmedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend verkoopmedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen verkoopmedewerker

Verkoopmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor verkoopmedewerker.

Vacatures verkoopmedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als verkoopmedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is verkoopmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.