Helpende zorg en welzijn worden
 

Helpende zorg en welzijn worden

Helpende zorg en welzijn worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
47%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.390,-
vacatures
371
 

Wat doet een helpende zorg en welzijn?

Een helpende zorg en welzijn verleent basiszorg en ondersteunt en stimuleert de zelfredzaamheid van bewoners. Denk daarbij aan de volgende werkzaamheden. Uitvoeren van taken zoals eten geven, in bad doen, kleden, verzorgen of patiënten verplaatsen of beddengoed verschonen. Overplaatsen of transporteren van patiënten en eenvoudige verpleegkundige taken. Je werkt vaak samen met een verpleegkundige of mantelzorgers. Als verzorger werk je in een ziekenhuis, zorginstelling of bij mensen thuis. Een helpende zorg en welzijn wordt soms ook een verpleegkundig assistent genoemd. Helpende zorg en welzijn worden? Er zijn genoeg opleidingen die je kunt volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van helpende zorg en welzijn bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van helpende zorg en welzijn. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is helpende zorg en welzijn misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van helpende zorg en welzijn verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een helpende zorg en welzijn bedraagt 47%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een helpende zorg en welzijn binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een helpende zorg en welzijn?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.390,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een helpende zorg en welzijn met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend helpende zorg en welzijn. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een helpende zorg en welzijn over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een helpende zorg en welzijn € 26.000. Dat is afgerond bruto € 2.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.900 per maand en ongeveer € 2.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor helpenden zorg en welzijn met werkervaring.Opleidingen en cursussen helpende zorg en welzijn

Helpende zorg en welzijn worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor helpende zorg en welzijn.

Vacatures helpende zorg en welzijn

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als helpende zorg en welzijn? Bekijk hieronder de vacatures.


Is helpende zorg en welzijn niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.