WMO consulent worden
 

WMO consulent worden

WMO consulent worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
70%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
87
 

Wat doet een wmo consulent?

Wat is een WMO consulent? Een WMO consulent is iemand die namens een gemeente kijkt en beoordeelt of iemand recht heeft op extra voorzieningen zodat deze persoon langer thuis kan blijven wonen. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De taak van een WMO consulent is dus om te beoordelen of iemand recht heeft op een voorziening zodat deze langer thuis kan blijven wonen. Denk hierbij aan voorzieningen als een traplift, huishoudelijke hulp, persoonlijk vervoer, rollator, tijdelijk extra ondersteuning of een dagbesteding. In eerste instantie wordt altijd eerst gekeken of de aanvrager niet in staat is om zelf dingen te organiseren. Zoals hulp van familie en vrienden (mantelzorg) of het zelf bekostigen van een huishoudelijke hulp. Een WMO consulent is dus iemand die op basis van de wet mensen kan helpen maar ook streng zal moeten zijn omdat de voorzieningen die worden toegewezen, zijn betaald met gemeenschapsgeld. De werkzaamheden van een WMO consulent kunnen er als volgt uit zien:

 • Behandelen van nieuwe meldingen WMO
 • Afleggen van huisbezoeken en voeren van (keukentafel)gesprekken
 • Uitvoeren van onderzoek, ook wel (her)indicaties genoemd m.b.t. wonen, rollen, vervoer, begeleiding en huishoudelijk hulp
 • Vaststellen van de doelen, problemen en oplossingen
 • Schrijven van het ondersteuningsplan
 • Advies en informatie vertrekken aan klanten

WMO consulent wordt ook wel een indicatiesteller (WMO) of WMO adviseur genoemd.

Hoe word ik een WMO adviseur?

Als WMO consulent dien je minimaal te beschikken over een relevante opleiding op hbo niveau. Bijvoorbeeld als maatschappelijk werker of zorgcoördinator. Daarnaast dien je een uitgebreide en actuele kennis van de wet- en regelgeving op het gebied van WMO te hebben. Tegenwoordig zijn er genoeg WMO opleidingen en trainingen die je hiervoor kunt volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van wmo consulent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van wmo consulent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is wmo consulent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van wmo consulent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een wmo consulent bedraagt 70%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een wmo consulent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een wmo consulent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een wmo consulent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend wmo consulent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een WMO consulent € 41.000. Dat is bruto € 3.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.900 per maand en ongeveer € 3.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor WMO consulenten met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen wmo consulent

WMO consulent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor wmo consulent.

Vacatures wmo consulent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als wmo consulent? Bekijk hieronder de vacatures.


Is wmo consulent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.