Woonbegeleider worden
 

Woonbegeleider worden

Woonbegeleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.068,-
vacatures
66
 

Wat doet een woonbegeleider?

Wil jij woonbegeleider worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor woonbegeleiders. Maar wat doet een woonbegeleider eigenlijk? Werken als woonbegeleider betekent dat je mensen helpt en begeleidt in hun dagelijkse werkzaamheden. Als woonbegeleider kun je mensen helpen die nog thuis wonen en probeer je hun zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Maar de meeste woonbegeleiders begeleiden en verzorgen bewoners in een woongroep of op een instelling. De hoofdtaak is meestal om te zorgen voor een prettig woon- en leefklimaat. Denk daarbij aan de volgende werkzaamheden. Bieden van praktische, sociale en emotionele begeleiding en ondersteuning aan de bewoners, organiseren en begeleiden van activiteiten en bieden van persoonlijke ondersteuning. De mensen die je begeleidt kunnen bijvoorbeeld bestaan uit verstandelijk gehandicapten, mensen met een psychiatrische stoornis, slechthorenden en slechtzienden. Een woonbegeleider wordt soms ook een woonzorgbegeleider of activiteitenbegeleider genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van woonbegeleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van woonbegeleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is woonbegeleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van woonbegeleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een woonbegeleider bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een woonbegeleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een woonbegeleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.068,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een woonbegeleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend woonbegeleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen woonbegeleider

Woonbegeleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor woonbegeleider.

Vacatures woonbegeleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als woonbegeleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is woonbegeleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Matschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.